dimarts, 8 de març del 2011

LA GINESTA



Sardana
Lletra: Joan Maragall
Musica: Lluis Carretero

Floriu, floriu ginesteres
dalt dels monts devant del mar,
encenent-se com fogueres
al sagrat de cada llar.

Les fogueres catalanes,
ja flamejen dalt dels cims:
són les flames sobiranes
d'aquell focs que tots tenim,
són les flames sobiranes
d'aquel foc que tots tenim.

Per la costa grans esteses
............................................Tot el ginestar fà llum
Les candeles son enceses
...........................................Tot és flaire i sense fum
Una llum que llença flaire
des del monts avall al mar
i del aire en fà el nostre aire
qu'es tan bó de respirar.

Floriu, floriu ginesteres
dalt dels monts, devant del mar
encenent-se com fogueres
al sagrat de cada llar.
En la flor de la ginesta,
Catalunya m'ha parlat,
m'ha parlat de la gran festa
de la nostra llibertat.



Ginesta Spartium junceum
Castellà : Retama de olor
Família : Papilionàcies
Planta que pot assolir els 3 m amb tiges cilíndriques que s'encarreguen de la fotosíntesi , presenta unes filles minúscules que perd molt aviat .El seu fruit és una llegum de 5 a 10 cm de llargada
Aquesta planta s'ha fet servir tradicionalment per fer cistells i cordes . El seu nom deriva del grec spartíon i del llatí junceum que vol dir amb forma de jonc .
Floració : Floreix entre abril i juliol amb unes flors grogues inconfusibles i oloroses


Us deixaré un comentari sobre Lluis Carretero aparegut al Diari de Girona, i escrit per Montserrat Juvanteny, al desembre de 2006.
"Lluís Carretero i Bassat és un músic de Pineda de Mar que ha recollit recentment -amb el suport de l´Ajuntament- la seva producció discogràfica sardanística en un CD enregistrat per la Flama de Farners.
Un total de quinze peces:
L´arbre verd; Montpalau; Pineda marinera; Aplec de Sant Jaume; Les campanes del meu poble; Les Mèlies; Flora, sant Joan dia festiu; Enyorada Pineda; Somnis; Calella ma princesa; Estimat Arles; Recordant el mestre Vicens; La Flor de Catalunya i finalment Que bonica ets Pineda.
Carretero va formar part de l'Orquestra Soms y sus Muchachos, on l'anomenaven carinyosament «nano» ja que era molt jove. Els estudis oficials de música no els va iniciar fins l'any 1948, al Conservatori Superior de Música de Barcelonsa.
El 1956 li va sorgir la possibilitat d´anar a Suècia, on va fer una gira amb un grup. Acabat el contracte i de retorn a Barcelona va tocar el saxo al Conjunt Relax, compartint escenari amb estrelles de la música i la cançó.
Als anys seixanta va marxar a Anglaterra per raons familiars, formant part d'un conjunt anglès que tocava música sudamericana. La Família va retornar a Pineda el 1965, llavors va ser director de diferents corals. Es a partir del 1982 que es fa càrrec del grup d´havaneres La Barretina de Malgrat,actuant davant del rei Joan Carles a Barcelona. L'Escola Sant Jordi li permetia més tard fer-hi de mestre i formar una coral infantil de veus blanques. L'orfeó Monteverdi ha estat en els darrers anys la nineta dels seus ulls, actuant en difernts llocs, fins i tot a França."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada