Corpus de Sang - 1640 |
Aquests dos textos de l'himne, l'actual i l'històric, han estat els més difosos. No obstant això, el text actual d'Emili Guanyavents és el més polític i reivindicatiu, i va ser guanyador d'un concurs convocat amb aquesta finalitat per la Va unir Catalanista en 1899 i que va provocar una apassionada polèmica pública i periodística. La música és de Francesc Alió, que la va compondre en 1892 adaptant la melodia d'una cançó ja existent.
Es pot veure darrere de l'himne una antiga cançó nascuda de la revolta de Catalunya de 1640 o guerra dels catalans contra el rei Felipe IV, en la qual els camperols van protagonitzar episodis rellevants. D'aquesta guerra s'ha conservat la música del que després, a partir de finals del segle XIX, s'ha convertit en el símbol de la identitat catalana.
La guerra comença arran del malestar que generava en la societat catalana la presència de tropes, fonamentalment castellanes, durant les guerres entre França i Espanya, emmarcades dintre de la Guerra dels Trenta Anys (1618–1648). Els fets del Corpus de Sang de 1640, desencadenats per la sublevació d'un grup d'uns 400 o 500 segadors que van entrar a Barcelona i que conduirien a la mort del comte de Santa Coloma, noble català i "virrey" de Catalunya, marquen l'inici del conflicte.
Himne Nacional de Catalunya
Lletra (1899) de Emili Guayavents
Catalunya triomfant,
tornarà a ser rica i plena
Endarrera aquesta gent
tan ufana i tan superba
Bon cop de falç!
Bon cop de falç,
defensors de la terra!
Bon cop de falç!
Ara és hora, segadors!
Ara és hora, d'estar alerta!
Per quan vingui un altre juny
esmolem ben bé les eines!
Bon cop de falç!
Bon cop de falç,
defensors de la terra!
Bon cop de falç!
Que tremoli l'enemic,
en veient la nostra ensenya
Com fem caure espigues d'or,
quan convé seguem cadenes!
Bon cop de falç!
Bon cop de falç,
defensors de la terra!
Bon cop de falç!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada