dilluns, 21 de maig del 2018

CASTELLERS


Els castelleres són persones que construeixen un castell humà pujant uns sobre d'altres, de forma molt estudiada, per aconseguir una torre humana, de diversos pisos d'alçada. Es necessita molta preparació i tècnica per obtenir resultats òptims.
Des de 2010, els castells humans són declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Però .. quin és el seu orign?
Sabem-perquè està documentat-que ja es feien castells al segle XVIII a la comarca del sud de Catalunya, al Camp de Tarragona.
Des d'aquí es va anar estenent aquest costum poc a poc a comarques veïnes, com el Penedès, el Priorat, el Baix Llobregat, i arribant més tard, ja al segle XX, a tots els Països Catalans.
El castell humà es forma amb diversos pisos de persones. La base es denomina "pinya", i està formada per gent molt forta ja que han d'aguantar tot el pes. A sobre hi ha els següents pisos anomenats "tronc" de la torre. El pis superior es denomina "pom de dalt" i sobre ell es col·loca un nen amb poc pes al que se li diu "enxaneta". Hi ha grups de reforç coneguts com "manilles". El castell no es considera acabat fins que l'enxaneta no aixeca una braç i que no s'enfonsi. Té molt mèrit el aconseguir desfer-ho sense que s'ensorri.
Hi ha diversos tipus de castells. Hi ha el Pilar, el Dos (o Torre), el Dos (o Torre aixecat per sota), el Tres, el Tres aixecat per sota, el Tres amb l'àguila, el Quatre, el Quatre amb l'àguila, i el cinc.
Actualment s'han incorporat noves modalitats com el tres amb l'agulla, el cinc amb l'agulla, el set o el nou, la torre aixecada per sota, el quatre aixecat per sota, el sis, el set amb dues agulles, el vuit o el dotze.
Es arriben a fer castells de més de 15 metres d'altura. És tot un espectacle

Veure més informació a:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_d%27estructures_castelleres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada