divendres, 23 de desembre del 2011

SANT ESTEVE

Tradició típica catalana. Molt celebrada a Catalunya i Balears, el 26 de desembre, després de Nadal.
Aquest costum també se celebra a Anglaterra i a la República Txeca.
A Catalunya, les famílies es reuneixen després de Nadal per a fer un menjar tots junts.  El dinar consisteix en canelons,   que es fan amb la carn sobrant (no confondre amb les sobres) del dia de Nadal.
I si no disposem de carn sobrant perquè sou uns golafres, doncs es reserva carn de porc o de vedella, per a fer-los.




Sant Esteve, San Esteban, Sant Stephanos, ........
¿Però qui era Sant Esteve ? ...el primer màrtir cristià!

La figura de San Esteve s'enquadra a principis del segle I, moment en el qual el Cristianisme era considerat una secta més del Judaisme.
Segons els Fets dels Apòstols, Esteve era el líder dels set diàconos nomenats pels apòstols en defensa dels jueus helenistes, això és, aquells jueus de la diàspora que parlaven grec a pesar de viure a Jerusalem. Des d'aquesta posició, Esteve denunciarà les preferències que l'Església donava als jueus hebreus enfront dels jueus helenistes, condemnant al seu torn l'ús del Temple de Jerusalem com seient de la idolatria contrària a la Llei de Moisés i afirmant que només Jesús estava nomenat a espiritualitzar el culte del temple.

Aquestes idees xocaran amb els interessos materials de la casta sacerdotal i amb les creences del poble jueu, el que acabarà incomodant als fariseos d'algunes sinagogues, qui acusaran a Esteve davant el Sanedrí de blasfemia contra Moisés i contra Yahwé.
L'assemblea ho considerarà culpable i Esteban serà lapidat als afores de Jerusalem mentre, segons la tradició, aquest orava pels seus botxins, dient: "Senyor, no els prenguis en compte aquest pecat". Entre els participants es trobarà el futur San Pablo, encara que les fonts ens diuen que aparentment no va participar en el martiri, sinó que es va limitar a cuidarla roba dels quals ho feien. 


San Esteban va morir apedregat
A la mort d'Esteban, el grup dels helenistes es dispersarà per Palestina i l'Antoquía, on la prèdica es farà fins i tot als pagans. El martiri de San Esteban suposarà el final del Cristianisme com secta del Judaisme, al separar el culte cristià del culte jueu practicat a Jerusalem. Els helenistes asseuran les bases del Cristianisme concebut com una religió universal, no exclusivament jueva, concepte que més tard durà a la seva màxima expressió San Pablo i que es ratificarà en el Concili de Jerusalem

Referència:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada