dimecres, 22 de juny del 2011

DESEADO MERCADAL

Nascut en la menorquina ciutat de Maó  a l'any 1911, va iniciar els seus estudis de solfeig i violon amb Bartolomé Mir Pons i Bartolomé Mir Coranti, i els va completar l'Escola Municipal de Música de Barcelona, tenint com mestres a Antoni Nicolau, Lluís Millet i Enrique Morera.

Molt jove va formar part de l'orquestra del Teatre Principal de Maó i altres agrupacions musicals de la illa de Menorca. En 1932 va ser nomenat director artístic de l'Orfeó Maonés. En 1936 va estrenar en el Teatre Principal de Maó, La Cançó del mar. Al febrer de 1939 es va exiliar a Alger, ciutat on va viure 9 anys.



En 1948 torna A Espanya, i s'instal·la a Barcelona. En 1955, en el Teatre Principal de Maó va estrenar la seva sarsuela més representativa, Tresor d'Albranca.

En 1965 regressa definitivament a Menorca i aquest mateix any va tornar a ocupar l'adreçade l'Orfeó Maonés, fins a 1976, sent també director de l'Escola Municipal de Música de Maó i mestre del cor de les Setmanes de l'Opera de Maó fins a 1990.
 En 1966 estrena la revista musical Tres historiïs de Maó i en 1967 la sarsuela Melodia Bohèmia.

En 1986 estrena en el Teatre Principal de Maó la seva última obra, l'opereta  Viatge Reial, amb libreto del també menorquí Frederic Erdozain.

Va ser un dels màxims creadors de la cançó popular menorquina, propiciat pels cèlebres Festivals de la Cançó d'Alaior i Maó, va compondre més de 300. 
Autor així mateix de nombroses peces corals i composicions per a orquestra i banda, pasdobles i cançons. 

Ha de destacar-se també la seva labor de musicoleg i historiador, així com el seu treball en pro de la recuperació del folklore menorquí. De la seva obra i els seus treballs mereixen destacar-se les seves publicacions: "El Teatre Principal i l'òpera italiana en Maó", "Cent cinquanta anys d'art líric i dramàtic en el coliseo de Maó", "El folklore musical de Menorca", "L'Orfeó Maonés i els seus cent anys d'història", "La història del futbol a Menorca", "Dades per a la història dels moviments obrer i polític a Menorca" i "Els músics menorquins".

Deseado Mercadal va morí a la fi de l'any 2000 deixant inèdita la sarsuela El Capità de Montelindo.

Sarsueles i Obres Líriques:
1936  La Cançó del Mar 
1955 Tresor d'Albranca
1966 Tres histories de Maó
1967 Melodia Bohèmia , Yarmila
1968 El Molí daurat
1971 Ditxos turisme.
1986 Viatge Reial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada