dimecres, 9 d’octubre del 2013

GRUP BERGANTÍ



Aquest grup d'havaneres és relativament modern, però té una altíssima qualitat. Són molt bons.
El grup de Malgrat de Mar es va formar el 1982 i per ell han passat molts components.
Actualment el formen
Pere Fort, Joan Ripoll, Pere Margall, i Miquel Llorens , péro també van  formar part de la formació Josep Casajuana, Miquel Comas "Ferran", Pere Bou, Ferran Julià, Ramon Font "Gelat" i Joan Clota.
 

Bàsicament es dediquen a cantar havaneres per tot el territori dels països  
catalans, encara que també ho han fet pel País Basc, Navarra, Andorra i fora d'Espanya, a França, Luxemburg i Cuba
Cal mencionar la participació en l'edició d'un vídeo promocional de la Costa Brava que la cadena britànica BBC va realitzar per a tot el món de parla anglesa .

Discografia:

 1984-Grup Bergantí
 1989-Grup Bergantí 
 1996-Grup Bergantí
 1998-Gavina bonica
 2001-Mar de bonança
 2008-Ja tocava !

HISTÓRIA DE L'HAVANERA

 

Podem considerar a Sebastián Iradier com el primer compositor d'havaneres conegut, sobretot amb el seu famós tema "La Paloma" (1860) i malgrat ja existir una popular havanera anomenada "El amor en el Baile", però que era d'autor desconegut.
Sebastián Iradier

Els compositors de l'època van trobar una font d'inspiració, i molt aviat es va començar a considerar música culta per l'alta aristocràcia.

JOSEP MARIA DE SAGARRA



Josep Mª de Sagarra va néixer a Barcelona, el 5 de març del'any 1894. Fill de l'historiador Ferrán de Sagarra i Síscar i de mare, Filomena de Castellarnau i de Llopart, amb profundes arrels pallareses. 
Es va educar doncs, és un entorn de molt nivell, i aviat va començar a sentir-se atret per les lletres.
Una de les seves primeres proses, Els ocells amics, la va fer recordant precisament aquells meravellosos anys que va passar la finca de Santa Coloma de Gramanet on va entrar en contacte per primer cop amb la natura, de la qual n'era un apassionat.
Va estudiar Batxillerat al Institut de Reus i al va acabar a Bárcelona , al col-legi dels jesuïtes del carrer Casp, i després, Dret a la Universitat de Barcelona.